Waarom kopen via een makelaar voordeliger is

mei 24, 2024 | Vastgoed

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, merk je al snel dat de meeste huizen via een vastgoedmakelaar worden aangeboden. Vergeet het stereotype beeld van de gladde verkoper in strak maatpak: een makelaar is er juist om zowel koper als verkoper te helpen en een huis efficiënt te verkopen. Ook als koper profiteer je hiervan.

Deskundigheid in vastgoed

Een vastgoedmakelaar is dagelijks bezig met de huizenmarkt in jouw regio. Hij kent de prijzen, de marges en heeft samen met de verkoper de vraagprijs bepaald. De makelaar weet dus precies of een scherp bod kans van slagen heeft.

Als tussenpersoon beschikt hij over een volledig informatiedossier en kan hij je alle technische details over je droomhuis uitleggen. Begrippen zoals basisaktes, EPC-verslagen, elektriciteitskeuringen en conformiteitsattesten kunnen ingewikkeld zijn, maar een makelaar vertaalt deze in begrijpelijke taal.

Uitgebreide vastgoedportefeuille

Een makelaar heeft doorgaans meerdere panden in zijn portefeuille. Vraag hem gerust naar vergelijkbare woningen. Het kan zelfs zijn dat hij net een nieuwe woning in verkoop heeft genomen die nog niet online staat. Zo krijg jij als eerste de kans om deze te bezichtigen!

Timing bij verkoop

Bij de verkoop van vastgoed is timing cruciaal. Veel eigenaren willen hun oude woning snel verkopen omdat ze al een nieuw huis hebben gekocht. Andere eigenaren hebben misschien eerst zelf geprobeerd te verkopen en schakelen nu pas een makelaar in.

Informeer bij de makelaar naar de reden van verkoop. Dit helpt je in te schatten of de eigenaar bereid is te onderhandelen over de prijs.

Bemiddeling tussen partijen

Een makelaar is verplicht elk bod aan de eigenaar door te geven. Doe een bod en wacht de reactie af. Soms wordt je bod afgewezen, maar vaak volgt er een tegenbod. Dit proces kan de vraagprijs met duizenden euro’s verlagen!

De makelaar helpt jullie biedingen op elkaar af te stemmen, zodat jullie sneller tot een akkoord komen.

De makelaar wil zelf verkopen

De meeste makelaars krijgen ongeveer zes maanden de tijd om een woning te verkopen. Staat een huis al vier maanden te koop? Dan is de vraagprijs waarschijnlijk te hoog.

De makelaar zal de eigenaar aanraden de prijs te verlagen, omdat hij liever tegen een iets lagere prijs verkoopt dan helemaal niet. Hier kun jij je voordeel mee doen!

Gratis Schatting