Waarom betaal je voor een schuldsaldoverzekering?

dec 13, 2023 | Informatief

Overweeg je de aankoop van een huis en de bijbehorende lening? Dan kom je ongetwijfeld in aanraking met de term “schuldsaldoverzekering.” Deze verzekering is vaak een vereiste van de bank om een lening te verkrijgen. Maar waarom betaal je eigenlijk voor zo’n verzekering, en hoe wordt het bedrag bepaald?

Wat is een Schuldsaldoverzekering?

De term kan in eerste instantie wat vaag klinken, maar een schuldsaldoverzekering heeft een sympathiek doel. Het beschermt jouw nabestaanden tegen financiële lasten als je komt te overlijden vóór het einde van je hypothecaire krediet. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, dringen veel banken erop aan om deze verzekering af te sluiten, waardoor zij zekerheid hebben over de terugbetaling, zelfs bij jouw overlijden.

Hoe wordt een Schuldsaldoverzekering berekend?

De premie van je schuldsaldoverzekering hangt af van verschillende factoren, waaronder:

 

  • Het verzekerde bedrag: Hoe hoger dit bedrag, hoe hoger de premie. Je kunt kiezen voor een gedeeltelijke dekking, zoals de 50% – 50% formule, waarbij jij en je partner elk de helft van het totale bedrag verzekeren.
  • De looptijd: Een langere looptijd van de lening verhoogt het risico voor de verzekeringsmaatschappij, wat de premie beïnvloedt.
  • Jouw Profiel: Factoren zoals leeftijd, levensstijl, en algemene gezondheid spelen een rol. Oudere leeftijd, riskante activiteiten, en gezondheidsproblemen kunnen de premie verhogen.

Moet ik echt zoveel betalen?

Hoewel het lijkt alsof er minder wordt ‘gewinkeld’ voor een schuldsaldoverzekering dan voor de lening zelf, is het verstandig om verschillende opties te overwegen. Vaak zit het afsluiten van deze verzekering in het pakket voorwaarden van de lening, maar het loont de moeite om elders te vergelijken. Test-Aankoop raadt aan om het volledige plaatje te bekijken. Is je lening uiteindelijk goedkoper met de aanbevolen schuldsaldoverzekering, of kun je met een iets duurdere lening en een goedkopere verzekering elders geld besparen? Doe je huiswerk en maak de juiste keuze of laat u adviseren door uw makelaar.

Gratis Schatting