Vlaamse regering verhoogt bedrag dat renteloos geleend kan worden voor renovatie naar 60.000 euro

jun 8, 2022 | Nieuws

De Vlaamse ministers van Wonen en Energie, Matthias Diependaele (N-VA) en Zuhal Demir (N- VA), verhogen het bedrag dat eigenaars renteloos kunnen lenen om hun huis te renoveren tot 60.000 euro. Daarvoor maken ze 108 miljoen euro vrij. Ook verhuurders kunnen een beroep doen op de lening.

De Vlaamse regering had eerder al beslist om alle energie- en woonpremies samen te voegen tot één MijnVerbouwPremie. Daarmee kunnen de middenin- komens 35 procent van hun renovatie terugbetaald krijgen, voor de laagste inkomens loopt dat op tot 50 procent. Maar omdat er mensen zijn die de resterende middelen niet hebben om aan een renovatie te beginnen, verhoogt de regering ook het bedrag dat renteloos geleend kan worden van 15.000 tot maximaal 60.000 euro. Deze MijnVerbouwLening heeft een maximale looptijd van 25 jaar en kan tot eind 2026 aangevraagd worden. “Heel wat meer gezinnen zullen hun renovatieplannen kunnen realiseren en zich zo kunnen wapenen tegen stijgende energiefacturen”, zegt Minister Demir.

ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN

De lening kan gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, investeringen in hernieuwbare energie, en voor algemene renovatiewerken, binnenrenovatie, sanitair en elektriciteit. Nieuw is ook dat private verhuurders de MijnVerbouwLening kunnen aanvragen. “Ook bij verhuurders merken we dat er soms drempels bestaan om aan de slag te gaan met een renovatie”, aldus Minister Diependaele. De woningkwaliteit en de energie-efficiëntie van heel wat huurwoningen zijn vaak onvoldoende en de regering hoopt de verhuurders met de lening aan te zetten tot het opwaarderen ervan. Voorwaarde is wel dat de verhuurder een korting van 20 tot 80 euro per maand aan de huurder geeft en dat de huurprijs niet meer dan 900 euro bedraagt.

Om in aanmerking te komen voor de MijnVerbouwLening mag een alleenstaande niet meer dan 46.170 euro verdienen en een koppel minder dan 65.960 euro (+3.700 euro per persoon ten laste). In totaal zou dat ongeveer 61 procent van de huishoudens betreffen.

“Ook bij verhuurders merken we dat er soms drempels bestaan om aan de slag te gaan met een renovatie”

Vlaams Minister van Wonen Diependaele

 

Bron: CIB Vlaanderen

Gratis Schatting