Verkopen, wanneer doe ik dit nu het best?

apr 21, 2022 | Informatief

Je denkt eraan om je huis te verkopen, maar twijfelt in welk seizoen je dit nu best doet? We horen wel vaker dat wat zonneschijn wonderen kan doen. Maar, is dit ook echt zo? We helpen je even op weg met accurate cijfers tussen 2015 en nu.

De eerste grafiek geeft weer wanneer panden (huizen + appartementen) het vaakst online worden geplaatst. Hier kunnen we alvast uit afleiden dat de lente en de herfst de populairste seizoenen zijn om een pand te koop te plaatsen. In december zien we een dieptepunt.

We weten nu wanneer de meeste panden online worden geplaatst, maar is dat nu ook het beste moment om te verkopen? We geven via onderstaande grafiek weer hoelang panden gemiddeld te koop staan en dit per maand. Hier kunnen we duidelijk zien dat gemiddeld genomen in de eerste helft van het jaar de panden minder lang te koop staan dan in de tweede helft van het jaar.

Als we de twee voorgaande grafieken evalueren dan kunnen we stellen dat de lente de beste periode is om een pand te koop te stellen. Maar wat doet een groot aanbod en een snelle verkoop met de prijs?

Hieronder zien we de prijsevolutie per maand ten opzichte van de geafficheerde verkoopprijs (referentie pand hierbij is een woning verkocht in 2021 met oppervlakte van 167 m²). Hierbij stellen we vast dat een woning die verkocht wordt in juni voor 1929 €/m², amper een maand later maar voor 1885 €/m² zou verkocht worden. Een verschil op het totaalbedrag van zo’n 7409 € voor de totale oppervlakte.

Conclusie: mei is statistisch gezien de meest interessant maand om een pand te koop te zetten. Ondanks dat er dan meer panden online worden geplaatst, staan ze korter online en worden ze voor een relatief hogere prijs verkocht.

Onze ervaring leert dat het belangrijk is om cijfers te nuanceren. Het is zeer belangrijk om elk pand individueel te gaan bekijken.

Elk pand is uniek, daar zijn wij van overtuigd!

Kom je graag te weten wanneer jouw pand het meeste zou uitblinken op de woningmarkt?

Contacteer vrijblijvend één van onze Altro verkoopmakelaars!

Bron: https://www.realo.be/en/blog/lente-of-herfst-wanneer-verkoop-ik-best

Gratis Schatting