Moet ik nu kopen of huur ik best?

jun 7, 2023 | Informatief

De keuze tussen een appartement of een huis om te huren of er effectief een te kopen, is een die je niet onbezonnen maakt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen en zijn erg afhankelijk van enkele factoren: welke zijn je persoonlijke omstandigheden? Heb je voldoende financiële middelen? En welke levensstijl wil je leiden? Het zijn slechts enkele van de vragen die invloed hebben op de keuze voor een huur- of koopwoning, alsook de grootorde ervan. We lijsten enkele zaken op die bijdragen aan je finale keuze.

Een belangrijke financiële overweging

Betaalbaarheid

Het allereerste wat je onder de loep moet nemen indien je een keuze tussen huren of kopen moet maken, is je financiële situatie. Zonder voldoende eigen kapitaal kan je immers geen woning kopen. Een aanbetaling, afsluitkosten, afbetaling van je lening, vastgoedbelastingen, verzekeringen… Bij het kopen van een woning komen heel wat financiële kosten kijken. Huren kan dan weer wel makkelijker én goedkoper. Die (vaste) kosten zijn immers makkelijker te bepalen en blijven maandelijks vrijwel altijd dezelfde. 

Marktomstandigheden

Ben je van plan een woning te kopen? Dan is het geen slecht idee om je te verdiepen in de vastgoedmarkt, en dan specifiek binnen de regio waarin jij wil gaan wonen. Sommige regio’s zijn immers een pak duurder dan andere, maar ook voor woningen binnen dezelfde regio geldt dit. Doe dus voldoende onderzoek naar de prijzen die voor de regio waarin jij geïnteresseerd bent, gelden.

Ook de prijzen voor vastgoed, de rente die geldt op de hypotheekleningen die je aangaat voor een woning en andere kosten stijgen of dalen naargelang de economische toestand van een land. Je informeert je dus best over wanneer het beste moment is om een woning te kopen. Het kan je een pak geld kosten. 

Rendement op investering

Doorgaans is het kopen van een woning een erg interessante manier om je rijkdom op de lange termijn op te bouwen. Eens je lening is afbetaald en je jouw woning bijvoorbeeld zou verhuren, komen die huurinkomsten quasi rechtstreeks op jouw rekening en heb je er een verdienmodel aan. Ook wanneer je zelf beslist erin te blijven wonen moet je na afbetaling aan huisvesting geen geld meer spenderen. 

Bovendien stijgen vastgoedprijzen ook doorheen de tijd. Dat wil zeggen dat je jouw woning allicht aan een meerprijs zal kunnen verkopen dan dat je het initieel zelf kocht. In dat geval maak je dus een mooie financiële winst!

Afhankelijk van je levensstijl

Huren biedt flexibiliteit

Omdat huurcontracten meestal van korte duur zijn, biedt het huren van een woning of appartement meer flexibiliteit. Ideaal dus voor wie regelmatig verhuist of zijn of haar levensstijl graag aanpast. Kies je ervoor een woning te kopen, dan ben je een pak meer gebonden aan een bepaalde locatie én kost het je een pak meer energie om te verhuizen (en te verkopen).

Meer mogelijkheden voor je interieur 

Een huis of appartement gekocht? Dan is er één groot voordeel: je kan met je interieur doen wat je wil. Renoveren, schilderen, veranderingen aanbrengen zonder dat daar toestemming voor nodig is… Een huurder daarentegen moet zich aan de huisregels van zijn of haar huisbaas houden. 

Onderhoud en verantwoordelijkheden

Wanneer je eigenaar bent van een woning, ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en reparaties ervan. Dat zorgt ervoor dat je kosten en inspanningen in verband met onderhoud, zoals tuinarchitectuur, reparaties aan apparatuur en structurele verbeteringen voor je rekening moet nemen. Voor wie huurt, gelden de meeste van deze verantwoordelijkheden niet, wat het leven vergemakkelijkt.

Verscheidenheid aan opties om te kopen

Rent-to-Own 

Wil je kopen maar heb je er nog onvoldoende budget voor? Dan zijn er verschillende opties die je in overweging kan nemen. Zo is een ‘rent-to-own’-overeenkomst er een van. Met de ‘rent-to-own’ kan je namelijk een woning huren met de langetermijnvisie om diezelfde woning op termijn zélf over te kunnen kopen. De huur die je dan maandelijks betaalt, komt als het ware overeen met de afbetaling van je toekomstige (eigen) appartement of huis. Een gulden middenweg tussen kopen en huren dus. 

Belastingimplicaties

Ben je eigenaar van je eigen woning? Dan kan je dat bepaalde belastingsvoordelen opleveren. Voorbeelden zijn: het aftrekken van hypotheekrente en vastgoedbelasting. Deze aftrek kan je belastbaar inkomen verlagen, wat financiële voordelen oplevert. Huren biedt deze belastingvoordelen niet.

Persoonlijke voldoening

Voor velen geeft het bezitten van een woning een gevoel van stabiliteit, trots en voldoening. De mogelijkheid om je woning aan te passen waar je wil en om vermogen op te bouwen en controle te hebben over je leefomgeving, kan voldoening opleveren. Huren daarentegen biedt meer flexibiliteit en minder financieel risico, wat aantrekkelijk kan zijn voor mensen die liever niet gebonden zijn of waarde hechten aan mobiliteit.

Uiteindelijk hangt de beslissing om te kopen of te huren af van de specifieke omstandigheden waarin je je bevindt en de prioriteiten die je voor jezelf opstelt. Houd rekening met je financiële situatie, levensstijl en langetermijndoelstellingen. Als je waarde hecht aan stabiliteit, investeringsmogelijkheden op lange termijn en de vrijheid om je woonruimte te personaliseren, dan kan het bezitten van een woning voor jou de juiste keuze zijn. Maar als flexibiliteit, lagere initiële kosten en minder verantwoordelijkheden belangrijker zijn, dan kies je er best voor om een woning te huren.

Huur je een appartement of huis, maar ben je klaar om de volgende stap te zetten? Alleen… Je weet niet hoe? Bij Altro Vastgoed helpen we je met plezier verder. Neem contact met ons op

Gratis Schatting