Mag je op een huis bieden via sms of WhatsApp?

jul 26, 2021 | Informatief

De gsm is haast niet meer weg te denken uit ons leven, van berichtjes sturen naar vrienden en foto’s posten op sociale media tot online shoppen. Maar wat als je je droomwoning gevonden hebt? Mag je dan een bod doen op die woning via een sms’je met je gms?

Wat zegt de wet?

Door een bod uit te brengen op een woning, zeg je: joehoe verkoper, ik wil jouw woning en wil er dit voor betalen! Gaat de verkoper akkoord met je bod, dan hebben jullie een overeenkomst. Om die verkoopovereenkomst te laten doorgaan, moet je bewijzen dat ze effectief bestaat. En dat moet bij de verkoop van een woning volgens de wet schriftelijk gebeuren, met handtekening van verkoper en koper. Het gaat immers om een verkoop van meer dan een paar euro’s.

Mag ik dan een bod uitbrengen via een berichtje?

Mondeling een bod uitbrengen is geen aanrader. Je hebt immers geen bewijs in handen. En net dat heb je wel bij een schriftelijk bod. Is eentje via sms, WhatsApp, Facebook Messenger, … dan voldoende? Je kan perfect tot een overeenkomst komen aan de hand van berichtjes die jullie uitwisselen, maar ontstaat er onenigheid, dan is dat digitale bewijs niet altijd voldoende!

Wat zegt de rechtbank?

In 2013 oordeelde het hof van beroep in Gent dat een sms’je als ‘begin van een schriftelijk bewijs’ kan worden gezien. Met andere woorden, het is een goed vertrekpunt om ervan uit te gaan dat een overeenkomst kan bestaan, maar helemaal zeker zijn we daar niet van! Dat begin moet worden aangevuld met andere elementen. Zorg er dus best voor dat jullie samen snel iets op het oude vertrouwde papier hebben staan met handtekening als jullie de deal willen laten doorgaan. Zo vermijd je vervelende situaties.

In het achterhoofd te houden!

Wil je nog onaangename verrassingen voorkomen, maar kan je niet wachten om ja te zeggen tegen je droomwoning? Hou toch maar even het hoofd koel, want niet te vergeten: je bod is bindend!
Overweeg daarom om opschortende voorwaarden toe te voegen. Die kunnen je helpen je bod in te trekken als het niet helemaal loopt zoals je gehoopt had.

Denk maar aan:

  • Het verkrijgen van lening, want zonder hypothecair krediet van de bank, kan de aankoop van een woning moeilijk worden. Wordt je bod aanvaard zonder deze voorwaarde en blijkt dat je geen lening kan krijgen, loop je het risico een boete te moeten betalen aan de verkoper.
  • De datum tot wanneer je bod geldig is. Zo vermijd je eeuwig te moeten wachten op een twijfelende verkoper en op een woning  die misschien nooit de jouwe wordt.
  • Een omschrijving van wat je precies koopt, zodat er achteraf geen discussie mogelijk is. Dat kan gaan om de inhoud van de woning maar ook om de staat van bijvoorbeeld het dak, …

 

Bron
Zimmo

 

Gratis Schatting