Dat het er sinds 2020 erg tumultueus aan toeging op de woningmarkt, valt niet te ontkennen. Door de snel stijgende prijzen, uitgestelde verkopen door de pandemie en lage rentevoeten haastten heel wat kopers zich ook begin dit jaar naar de woningmarkt. Het gevolg: kopers moesten sneller beslissen over de aankoop van een woning dan over een paar schoenen en werden constant overboden, wat ervoor zorgde dat de prijzen de lucht in schoten. Alleen maar goed nieuws voor verkopers. Maar hoe zit het nu?
Zowel de woningprijzen als de inflatie zijn de afgelopen maanden alleen maar gestegen. De oorlog ligt op de loer, wat een invloed heeft op de energieprijzen. Wat betekent dit allemaal voor de woningmarkt? Koelt de markt af of krijg je als eigenaar je woning nog steeds makkelijk van de hand?
Hoge rentevoeten en stijgende inflatie
Inflatie zorgt er doorgaans voor dat prijzen stijgen – en dus ook de woningprijzen. Dat betekent dat je je woning als eigenaar aan een hogere prijs kan verkopen. Goed nieuws als eigenaar, maar diezelfde inflatie zorgt er tegelijk voor dat kopers steeds meer uitgaven hebben: denk maar aan energie, brandstof en water, waardoor er minder budget overblijft om een lening af te betalen. De rentevoet voor nieuwe leningen is in vergelijking met begin dit jaar meer dan verdubbeld, wat ervoor zorgt dat mensen, naast minder budget door de inflatie, ook nog eens minder kunnen lenen bij de bank. Het gevolg? Steeds minder mensen kunnen een huis kopen, zeker jonge kopers. Daardoor daalt de vraag naar woningen, terwijl het aanbod relatief gelijk blijft. De woningmarkt is met name aan het stabiliseren.
Het belang van energiezuinige woningen
Hoe minder mensen kunnen lenen en hoe minder vraag er dus op termijn zal zijn, hoe meer de woningprijzen zullen moeten dalen om aan de vraag tegemoet te kunnen komen. Daarbij komt dat huizen in de toekomst heel wat energiezuiniger zullen moeten worden, wat weer een extra kost is voor kopers die kiezen voor een woning met een lage EPC-score. Verkopers die geen energiezuinige woning hebben, zullen zich haasten om dit van de hand te doen. Dit voert de druk voor andere verkopers op. Stijgende rentevoeten, dalende vastgoedprijzen en een grotere kans dat kopers extra geld opzij zullen moeten zetten om hun aangekochte woning energiezuiniger te maken, creëren voor veel verkopers urgentie om hun vastgoed te verkopen.
Tips om sneller te verkopen
Is jouw woning instapklaar? Dan heb je een parel in handen. Instapklare woningen zijn erg gegeerd, heel wat mensen zien het niet meer zitten om lange verbouwingen aan te gaan. Zet daarom jouw startprijs iets lager dan de marktwaarde – de kans dat de geïnteresseerden tegen elkaar gaan opbieden en je jouw woning uiteindelijk toch aan een hogere prijs verkoopt, is reëel. Heb je toch nog een of enkele kamers die wat opfrissing kunnen gebruiken? Dan doe je er baat bij om zelf te renoveren. Zelfs een likje verf kan al een groot verschil maken, dat maakt je woning nog aantrekkelijker voor verkoop.
Benieuwd hoeveel je woning waard is of meer advies nodig om je woning te verkopen? Maak een afspraak, dan helpen wij je verder.