Ik wil een woning kopen, wat moet ik doen?

feb 15, 2021 | Nieuws, Vastgoed

Het kopen van een (nieuwe) woning is spannend én kan ingewikkeld zijn tegelijkertijd. Of het nu gaat om je eerste woning of een volgende stap in jouw wooncarrière, bij Altro staan we steeds klaar je hierin te begeleiden. Volg ons stappenplan hieronder en zorg ervoor dat je goed voorbereid aan je zoektocht begint.

WAT ZIJN MIJN WOONWENSEN?
Als eerste is het belangrijk om te bedenken wat je woonwensen zijn en deze op een rijtje te zetten. Zo kan je tijdens het afspeuren van het internet gemakkelijker een keuze maken of een woning wel of niet aan jouw wensen voldoet.

Maar waar moet je allemaal over nadenken?

  • Woonplaats: Waarschijnlijk is dit de eerste keuze die je maakt waar je een woning wilt kopen. Wellicht heb je al een voorkeur voor een specifieke stad of specifieke gemeente. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wat breder zoekt in een bepaalde regio of zelfs provincie.
  • Buurt: Als je jouw ultieme woonlocatie al helemaal bepaald hebt, heb je waarschijnlijk ook al nagedacht over de verschillende wijken die perfect aansluiten bij jouw wensen. Loop eens een rondje door diverse buurten, zodat je de sfeer kan proeven. Of doe onderzoek naar de buurtbewoners, de dagelijkse voorzieningen, parkeerfaciliteiten en uitvalswegen.
  • Budget: Misschien wel de belangrijkste beslissing tijdens je woningzoektocht: hoeveel wil en kan je betalen voor jouw droomwoning? Zet voor jezelf een duidelijk maximaal budget.
  • Grootte en/of aantal slaapkamers: Ook is het goed om te bepalen welke eisen je stelt aan je nieuwe woning. Wat voor woning wil je kopen? Een appartement of liever een eengezinswoning? Wil je dat de woning een bepaalde grootte heeft, waarbij je misschien een grotere woonkamer hebt met minder slaapkamers? Of heb je een gewenst minimaal aantal slaapkamers, maar maakt de grootte van de gehele woning niet per se uit?
  • Buitenruimte: Ook niet te vergeten: vind je het belangrijk dat je woning een buitenruimte heeft of is dit geen absolute vereiste? In de drukke stad is een balkon of dakterras vaak een perfecte oplossing voor een fijne buitenruimte. Eengezinswoningen of gelijkvloerse appartementen hebben vaak een tuin. Ook heel ideaal!

FINANCIEEL ADVIES INWINNEN
Nu dat je jouw woonwensen op een rijtje hebt gezet en je zoektocht naar een woning kan beginnen, is het handig om – voordat je gaat zoeken – te weten hoe je financiële plaatje eruitziet. Daarom is het een goed idee om van tevoren alvast financieel advies in te winnen. Dit kan bij een adviseur van je eigen bank, maar ook bij een onafhankelijk hypotheekmakelaar. Het verschil tussen deze twee is dat een financieel adviseur bij de bank advies zal geven op basis van de diensten en producten die door die bank worden aangeboden. Een onafhankelijk hypotheekmakelaar kijkt naar de diensten van verschillende aanbieders en adviseert op basis daarvan welke het beste bij jou past.

KLAAR VOOR DE START!
Heb je al je voorkeuren op een rijtje gezet en heb je duidelijkheid over jouw woonbudget? Dan begint de zoektocht voor het kopen van een woning echt. Handige tip: bekijk regelmatig onze website of contacteer ons met je zoekvoorkeuren, misschien hebben wij jouw droomwoning!

Gratis Schatting