Het asbestattest komt eraan, verkoop nu nog je woning!

okt 19, 2022 | Nieuws

Is jouw woning voor 2001 gebouwd en wil je binnenkort verkopen? Dan kan je maar beter snel zijn, want vanaf 23 november 2022 is het verplicht om een asbestattest voor je woning te laten opstellen. Zo zijn zowel jij, als de potentiële kopers volledig op de hoogte van de eventuele aanwezigheid van asbest in je woning, waar het verscholen zit en hoe je ermee moet omgaan.

Asbest is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit hele kleine vezels die niet zichtbaar zijn voor het oog. Het mineraal is hittebestendig en heeft een verstevigende functie, waardoor het vroeger erg vaak gebruikt werd in bijvoorbeeld golfplaten, cementplaten en leien maar ook vensterbanken en zelfs bloembakken. Wat ze vroeger echter niet wisten, is dat asbest erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Waarom is asbest in je woning schadelijk?

Bij afbraakwerken in je woning waarbij materialen met asbest beschadigd worden, bijvoorbeeld tijdens de renovatie van je woning, komen er asbestvezels vrij. Als je deze losse vezels inademt, komen ze in je luchtwegen en longblaasjes terecht. Dit kan ziektes zoals asbestose en longkanker veroorzaken en is dus slecht voor je gezondheid. Hoewel de vezels aanraken niet gevaarlijk is, is het wel aan te raden om je handen te wassen als je ermee in contact gekomen bent. Zo vermijd je dat je de stofdeeltjes alsnog inademt.

Ook veroudering van materialen met asbest kan ervoor zorgen dat de vezels vrijkomen. Het is dus belangrijk om te weten of je woning toepassingen heeft met asbest en hoe veilig deze zijn, zowel voor jou als voor toekomstige kopers.

Het asbestattest

Het asbestattest wordt uitgereikt door OVAM. Om het te verkrijgen, moet je een expert laten langskomen die jouw woning van kop tot teen bestudeert en een asbestinventaris opstelt. Daarin staat vermeld op welke plaatsen en in welke ruimtes er asbest aanwezig is, maar ook wat de oplossingen zijn om er veilig mee om te gaan of het te verwijderen. Of er asbest aanwezig is in je woning of niet, er wordt altijd een attest opgemaakt. Het is dus niet zo dat je geen attest krijgt als er geen asbest in jouw woning gevonden is. Op deze manier zijn zowel verkoper als toekomstige kopers helemaal op de hoogte. De uitslag van dit attest kan een belangrijke factor zijn in de beslissingsfase bij kopers, want een huis kopen met asbest betekent dat de koper extra zal moeten investeren om de woning asbestveilig te maken.

Wat kost een asbestattest?

Hoewel het asbestattest belangrijk is en positief lijkt voor alle partijen, is het wel een extra kost waar je als verkoper moet voor opdraaien. Een expert laten langskomen om de asbestinventaris op te maken kost tussen €350 en €500. Om het attest zelf te verkrijgen, betaal je daar nog eens €50 bovenop. Daarna wordt het attest meteen gekoppeld aan je woningpas.

Wil je vermijden dat je een asbestattest moet voorleggen bij de verkoop van je woning? Dan verkoop je best nog voor 23 november 2022. Vanaf dan ben je namelijk verplicht om een asbestattest voor te leggen bij de verkoop van je woning die voor 2001 geregistreerd werd. Snel zijn is dus de boodschap!

Meer weten of nog snel je woning verkopen? Geef ons een seintje en dan gaan we samen aan de slag.

Gratis Schatting