Bij het bezichtigen van een woning of het bekijken van een online woningadvertentie is het vaak niet direct duidelijk hoe goed de woning geïsoleerd is. Toch is dit een belangrijk punt om na te gaan; een goed geïsoleerd huis biedt namelijk niet alleen wooncomfort maar kan ook flink besparen op energiekosten. Hier leggen we uit waar je op kunt letten om een beter beeld te krijgen van de isolatiewaarde en de mogelijke isolatiewerken die nog nodig zijn.
1. Check het bouw- of renovatiejaar
Het bouw- of renovatiejaar van een woning geeft vaak al een goede eerste indicatie van de isolatiekwaliteit.
- Bouwjaar na 1960: Woningen vanaf dit jaar hebben vaak spouwmuren, maar dit betekent niet per se dat deze geïsoleerd zijn.
- Bouwjaar na 1990: Spouwmuren van woningen uit deze periode zijn meestal geïsoleerd, hoewel de kwaliteit kan variëren. Een specialist kan via een kleine inspectie met een endoscoop de staat van de isolatie nagaan.
In advertenties wordt het bouwjaar vaak vermeld, en ook eventuele renovatiejaren. Het is daarbij goed om te vragen welke renovaties zijn uitgevoerd, want soms zijn deze beperkt tot bijvoorbeeld de keuken of badkamer, zonder dat de isolatie verbeterd is.
2. Let op details bij de bezichtiging
Wanneer je een huis gaat bekijken, zijn er verschillende visuele aanwijzingen die iets kunnen zeggen over de isolatie:
- Dakisolatie: Op een afgewerkte zolder is de kans groot dat het dak geïsoleerd is. Soms is de isolatie zichtbaar aan de randen. In rijwoningen kan een iets verhoogd dak duiden op extra isolatie (sarkingdak).
- Zoldervloer: Wanneer de zoldervloer geïsoleerd is maar het dak niet, kan dit betekenen dat de zolder onbewoond blijft. Meestal is de vloer dan ook niet volledig afgewerkt.
- Ramen en glas: Kijk naar markeringen op ramen, zoals HR of HR++ codes. Deze geven de isolatiewaarde van het glas aan, waarbij het aantal plusjes meer isolatievermogen betekent.
- Muurpatroon: Een duidelijk patroon in de stenen (zoals de opbouw van een Lego-muur) wijst op spouwmuren. Bij massieve muren zie je vaak korte en lange stenen om en om geplaatst.
Temperatuur binnen: Op een warme dag kan een koel huis duiden op goede isolatie, terwijl je in een slecht geïsoleerd huis sneller warmte opmerkt. Op een koude dag geldt het omgekeerde: voelt het ondanks de verwarming toch koud? Dan gaat er mogelijk veel warmte verloren.
3. Vraag gericht naar isolatie
Bij een bezichtiging kan het nuttig zijn om specifieke vragen te stellen, vooral als bepaalde isolatieaspecten niet zichtbaar zijn:
- Is de vloer geïsoleerd? Vloerisolatie is vaak niet zichtbaar en kan bijvoorbeeld op het kelderplafond aangebracht zijn.
Zijn de muren geïsoleerd? Soms zijn buitenmuren geïsoleerd met een extra laag aan de buitenkant, of is de spouwmuur gevuld. Vaak zijn de isolatieboorgaten afgewerkt in dezelfde voegkleur en lastig te zien, dus vraag het gerust na.
4. Controleer het EPC-label
Bij elke woningadvertentie is het verplicht om het EPC-label (Energieprestatiecertificaat) te vermelden. Dit label geeft snel inzicht in de energie-efficiëntie van de woning:
- A+ tot F-score: Een label van A+ betekent een energiezuinig huis met een verbruik onder de 100 kWh/m² per jaar, terwijl F juist een hoog energieverbruik van meer dan 500 kWh/m² per jaar aangeeft.
Gedetailleerde info: Het EPC toont ook per onderdeel – zoals dak, muren, ramen – de isolatiewaarde. Zo weet je welke kosten je eventueel moet verwachten om de woning energiezuiniger te maken.
Conclusie
Door deze stappen te volgen krijg je al snel een goed idee van de isolatiewaarde van de woning en mogelijke toekomstige investeringen. Het is belangrijk om met deze kosten rekening te houden bij de aankoop. Wil je echter helemaal zeker zijn? Laat dan een expert de woning beoordelen.
Bij Altro Vastgoed hebben we uitgebreide kennis over isolatie en woningkwaliteit. We helpen je graag bij het maken van een weloverwogen keuze en staan klaar om je te informeren over alle aspecten van isolatie bij jouw droomwoning.