8 manieren om meer licht in huis te brengen

jun 8, 2022 | Interieur

Het is algemeen bekend dat meer natuurlijk daglicht ons welzijn verbetert en ons een beter humeur geeft. Alsook kan het een kamer lichter en helderder maken en het ruimtegevoel vergroten. Als u uw huis wilt overspoelen met natuurlijk licht, heeft Silke Cleys van Altro Vastgoed deze acht toptips voor u!

1) Lichte kleuren

Opteer voor lichtere kleuren om uw muren aan te kleden. Witte tinten zorgen ervoor dat een ruimte helderder aanvoelt omdat het natuurlijk licht dat de kamer binnenkomt weerkaatst wordt in plaats van het te absorberen.

Vermijd het gebruik van schitterende witte verf op muren, want hierdoor kan een ruimte koud aanvoelen, een gebroken witte tint zal een veel warmer effect creëren. Een andere truc is om het plafond een paar tinten lichter te schilderen dan de muren om de illusie van hoogte en ruimte te creëren. Het kiezen van een verf met een satijnen afwerking helpt het licht meer te reflecteren dan matte verf.

2) Glanzende oppervlakken

Kies voor glanzende oppervlakken en kasten in uw keuken en badkamer, ook dit weerkaatst het licht dat de kamer binnendringt en laat de ruimte er helderder en groter uitzien.

Silke geeft volgend advies het om de keuken gaat: “kies voor een licht, consistent kleurenschema voor muren en kastdeuren. Hierdoor wordt het natuurlijke licht weerkaatst op het oppervlak en voelt het ruimer aan. U hoeft niet per se voor wit of crème te gaan; alle lichte kleuren, zoals lichtblauw of lichtgrijs werken even goed”, voegt Silke er aan toe.

In andere kamers kan het toevoegen van meubels en accessoires met een reflecterend oppervlak helpen om het licht te verspreiden. Metaal, glas en accessoires zoals spiegels kunnen allemaal helpen om het beschikbare licht optimaal te benutten en stijlvolle accenten toe te voegen aan het hele huis.

3) De juiste vloerbedekking

Vloeren kunnen ook worden omgevormd tot lichtvriendelijke reflectoren door te kiezen voor houten, keramische of stenen vloeren met een gepolijste afwerking, die veel meer licht weerkaatsen dan tapijten. Indien u toch enkele tapijten wenst toe te voegen, kies dan voor lichte, neutrale kleuren.

4) Groen

Vergeet niet de impact die het groen buiten uw huis kan hebben op de lichtniveaus binnen. Trim alle boomen, struiken of klimplanten die rond uw deuren en ramen groeien, zodat het licht ongehinderd kan binnenkomen in uw pand.

5) Schone ramen

Terwijl u buiten bent, moet u uw ramen en glazen deuren grondig reinigen om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk licht door het glas naar binnen kan.

6) Glas

Als u het budget heeft, is het plaatsen van grote nieuwe ramen en deuren de beste manier om het natuurlijke licht in uw huis te vergroten. Silke adviseert te kiezen voor vouwdeuren omdat deze een hele muur van uw huis kunnen transformeren in glaspartijen met adembenemende uitzichten en kan zorgen voor de ultieme lichtinval.

7) Kunstlicht

Opteer voor goed geplaatst kunstlicht om de lichtinval te versterken. Zorg er voor dat het kunstlicht de lichtinval versterkt in plaats van deze over te nemen. Besteed bijzondere aandacht aan gebieden waar het licht van de ramen niet komt, zoals lastige hoeken, gangen of nissen.

Door dimmers te installeren, hebt u meer controle over hoe een ruimte wordt verlicht, zodat u de lichtniveaus geleidelijk kunt aanpassen naarmate het natuurlijke licht in uw huis gedurende de dag verandert.

“Populaire led-lampen bieden drie hoofdkeuzes: zacht/warm wit, helder/koel wit en daglicht”, zegt Silke. “Voor een gezellige, ontspannende ruimte raad ik meestal warm licht aan. Ik ben een grote fan van dimmers en niet alleen voor de belangrijkste woonruimtes; ze zijn even belangrijk in slaapkamers en badkamers. Als u zicht ’s ochtends klaarmaakt voor uw werk, kiest u misschien het best voor een heldere, lichte slaapkamer en badkamer, maar waarschijnlijk wenst u gedimde lichten als u zich klaarmaakt s’avonds voor het slapengaan.”

8) Licht meubilair

Verwijder donkere meubels en accessoires ten voordele van lichtere tinten waar u kunt, vooral als ze het licht van ramen en deuren blokkeren. Besteed speciale aandacht aan gordijnen, omdat zware, donkere raambekledingen kunnen voorkomen dat licht uw huis binnenkomt.

Gratis Schatting