Met de dalende temperaturen komt de koude gemakkelijk onze panden binnen.
Onze eerste daad is natuurlijk om de verwarming hoger te zetten, al is dat niet goed voor het milieu, noch voor uw uitgaven.
Voordat u uw isolatie onder de loep neemt, deelt Wim Gevaert van Altro Vastgoed graag enkele tips waarmee u thuis warm kunt blijven zonder uw energieverbruik te verhogen.
S’avonds de gordijnen sluiten
Overdag wordt de kleinste zonnestraal, wanneer deze de ramen van een huis raakt, vermenigvuldigd en zorgt ervoor dat de atmosfeer wordt opgewarmd, maar als de nacht is gevallen is het een heel andere zaak! De kou gaat onvermijdelijk door de beglazing en doet de temperatuur binnen snel dalen.
Om op dit warmteverlies te anticiperen, raadt Wim aan om bij elk raam een paar gordijnen te installeren en niet te aarzelen om deze te sluiten zodra de avond valt.
Tip: Kies voor thermische gordijnen die isoleren tegen de kou van buiten en de warmte binnen houden.
We dekken de voordeur af.
De belangrijkste bron van koude in de winter is natuurlijk buiten en de voordeur, die de verbinding vormt tussen binnen en buiten is vaak een oorzaak van warmteverlies. Om een barrière tussen koude en warmte te creëren, haalt Wim inspiratie uit de Scandinavische landen die, wanneer de temperaturen dalen, hun voordeur afdekken met een zwaar gordijn om deze te isoleren.
Tip: Kies voor materialen zoals dik fluweel of gekookte wol.
Aankleden van de vloeren
Over het algemeen wordt aangenomen dat warmte stijgt en dat in de winter vaak de koude onze huizen infiltreert via de grond. Dit geldt des te meer als we tegels onder onze voeten hebben! Om vloeren effectief te isoleren, is een tapijt dus onmisbaar.
Tip: Kies voor grote modellen die de kamer omringen.
Wij bedekken de muren
Stenen of bakstenen muren houden geen warmte vast, dat is een feit. Om onnodig energieverlies te voorkomen, is het dus belangrijk om niet te aarzelen om ze af te dekken. Met een simpele spiegel, een paar lijsten of een poster kunt u op een eenvoudige en effectieve manier een paar graden winnen.
Tip: Wim raadt aan om te kiezen voor grote kasten. Geplaatst aan de muur en gevuld met boeken vormt dit een mooie oplossing waarmee je het nuttige kunt combineren met het aangename!
We verplaatsen de meubels
Om uw interieur te beschermen tegen de kou, kan het goed zijn om de lay-out ervan te herbekijken. In plaats van de meubels en stoelen langs de muren te plaatsen, wordt in het winterseizoen de voorkeur gegeven aan centrale lay-outs dicht bij elkaar. Door afstand te nemen van de buitenmuren gaan we ook weg van de kou, en de aangepast lay-out benadrukt het gevoel van warmte en gezelligheid alleen maar.
Muren met hout bekleden
Hout straalt door zijn textuur en kleur visueel een gevoel van warmte en comfort uit. Het is ook een uitstekende isolator, die het binnendringen van kou in huis helpt te kanaliseren. Om je interieur op te warmen, kiezen we er daarom voor om bepaalde strategische muren aan te kleden met hout en zo mooie knusse hoekjes te creëren.
Knus textiel toevoegen
Als de temperaturen dalen, trekken we een jas en sjaal aan om warm te blijven. Hetzelfde geldt voor ons interieur, dat verfraaid met veel plaids of kussens de indruk zal geven dat je in graden stijgt en je gemakkelijk opwarmt.
Tip: Kies voor natuurlijke materialen en dikke stoffen zoals wol, mesh of vilt die zich aanpassen aan alle stijlen en die, verzameld in een interieur, de temperatuur laten stijgen.
Deuren en ramen
Om uw huis tegen de kou te beschermen, moet u ook op tochtgaten jagen. Bijzondere zorg wordt dan ook besteed aan de isolatie van deuren en ramen. Hiervoor zijn er slimme siliconen oplossingen op de markt die, eenmaal bevestigd aan bestaande constructies, koude infiltratie tot 60% verminderen.