Wat is een EPC-waarde? En welk effect heeft het op mijn mogelijke investering?

feb 21, 2023 | Informatief

Koop je een woning, dan is de EPC-score van dat appartement of huis vandaag van steeds groter belang. Het bepaalt namelijk mee hoeveel je aan energiekosten moet betalen en heeft effect op de aankoopprijs van vastgoed. Maar waarvoor staat het nu eigenlijk? En wat houdt het precies in?

Wat is de EPC-waarde?

EPC staat voor ‘Energie Prestatie Coëfficiënt’ en brengt de energiezuinigheid van een gebouw in kaart. Hoe lager de EPC-waarde van jouw woning, hoe zuiniger die is. De EPC-waarde wordt uitgedrukt in de letters A (zeer goed) tot F (zeer slecht). De EPC-waarde houdt rekening met verschillende parameters, waaronder de verwarmings- en warmwaterinstallaties. Een huishoudelijk toestel wordt niet megerekend. Energieproductie zoals zonnepanelen of een zonneboiler dan weer
wel.

Ook het bouwjaar, de manier van verwarmen (elektrisch, gas, stookolie) en het soort woning (alleenstaand, halfopen, rijhuis of appartement) spelen een grote rol in het bepalen van de EPC- waarde.

Hoe kan je een EPC-waarde verlagen?

Hoe hoger de EPC-waarde, hoe meer je appartement of huis verbruikt. Dat draagt niet alleen bij tot een duurdere energierekening, maar zorgt er ook voor dat de verkoopprijs van jouw woning een pak lager zal liggen dan je misschien voor ogen had. Maar hoe verlaag je een EPC-waarde nu? Wat moet je ervoor doen? Er zijn verschillende manieren.

beglazing
Beglazing van ramen en deuren

Een oude woning betekent ook vaak oude en bijgevolg slecht geïsoleerde ramen en deuren. Hierdoor komt er heel wat koude (of warmte bij extreem warme temperaturen) binnen, wat dan weer het binnenklimaat aantast.

Al sinds 2020 gelden er regels op vlak van beglazing bij woningen voor verhuur: zo ben je als verhuurder verplicht van overal dubbel glas te installeren. Kies je voor hoogrendementsglas, dan kan je daar zelfs premies voor krijgen.

Tip: vervang je jouw ramen of deur, dan renoveer je ook best je omkadering mee. Ook deze zijn vaak aan vernieuwing toe.

Isoleer je dak

Warmte stijgt. Wie zijn dak dus niet of onvoldoende isoleert, zal heel wat van zijn of haar binnenwarmte verliezen. Bovendien heeft een goed geïsoleerde woning een pak minder verwarming nodig, ook dat spaart kosten uit.

Sinds 2020 gelden er ook voor dakisolatie bepaalde normen waaraan zowel de eigen woningen, als huurwoningen aan moeten voldoen. Die noemen we de dakisolatienorm. Voldoet de woning waarin je verblijft niet aan die norm? Dan zal deze verklaart worden als ongeschikt om in te wonen.

Dakisolatie is doorgaans een vrij goedkope manier om je EPC-waarde te doen dalen. Zo is het gemakkelijk om zelf te plaatsen én bestaan er, mits bepaalde voorwaarden, premies waarop je aanspraak kan maken.

isolatie buitenmuur
Isoleer je buitenmuren

Naast je dak, kan je er ook voor kiezen om ook je buitenmuren te isoleren. Een dergelijke ingreep kan ervoor zorgen dat je EPC-waarde tot wel 30% daalt!

Maar hoewel het een erg effectieve manier van isoleren is, gaat er ook een hoger prijskaartje mee gepaard. Daarbovenop zijn de uit te voeren werken ook best ingrijpen en moet je er dus heel wat tijd en geduld voor hebben. Het voordeel? Dankzij renovatiepremies kan je tot bijna de helft van de kosten terugbetaald krijgen.

Upgrade je verwarmingsketel

Hoewel het een van de meest voor de hand liggende manieren is om te isoleren, is het een werkje dat we al te vaak terzijde laten liggen: het vervangen van een gedateerde verwarmingsketel. Deze optie zorgt er nochtans voor dat je energiefactuur een pak goedkoper zal uitkomen dan bij een verouderde ketel. Het nadeel? Een nieuwe verwarmingsketel kost je al snel een nier. Ook de premies die hiervoor worden uitgedeeld zijn erg schaars.

Andere voordelige toepassingen

Heb je het niet zo voor de grote werken? Dan zijn er ook een heleboel kleinigheden die je kan aanpassen opdat je EPC-waarde wordt opgekrikt. Zo kunnen vloerisolatie, zonnepanelen of een zonneboiler al voor een stuk goedkopere energierekening zorgen.

Wil je een optimaal resultaat? Dan neem je best verschillende verliesposten in één keer onder handen. Hoe meer werken je uitvoert, hoe beter je EPC-waarde uiteindelijk zal zijn.

Meer weten over de EPC-waarde van jouw woning? Bij Altro Vastgoed helpen we je met plezier verder. Neem contact met ons op!

Gratis Schatting