Een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen blijft de droom van vele Belgen, ook al neemt de verkoop in beide regio’s volgens cijfers van notaris.be de laatste jaren af. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij de aankoop van een extra woning of appartement.
Realistische verwachtingen over meerwaarde
Een tweede verblijf kan een slimme investering zijn, maar het hangt af van je verwachtingen. Als je puur om financiële redenen koopt, besef dan dat een duur appartement aan de zeedijk waarschijnlijk niet het huurrendement zal halen om de investering te rechtvaardigen. Maar als je er jarenlang van geniet met je familie, het af en toe verhuurt om kosten te dekken en het uiteindelijk verkoopt, dan kan het een goede belegging zijn.
De meerwaarde is moeilijk vooraf te voorspellen. Algemeen wordt aangenomen dat nieuwbouw de eerste jaren geen meerwaarde oplevert vanwege de 21% BTW. Verder verkoopt een appartement aan zee met garage beter dan eentje zonder, en blijft de ligging cruciaal.
Voorzieningen en onderhoud
Ook al ben je er maar enkele weken of maanden per jaar, je hebt in je tweede verblijf altijd onderhoudskosten. Je moet een brandverzekering afsluiten en betalen voor water, verwarming en elektriciteit.
Voor internet en televisie hoef je niet per se een extra abonnement aan te schaffen. De meeste providers bieden oplossingen voor tweedeverblijvers, die je in je bestaande contract kunt opnemen.
Kosten voor gemeenschappelijke voorzieningen
Bij een appartement zijn er altijd kosten voor het onderhoud van gemeenschappelijke delen zoals de lift, gang, dak of gevel, zelfs als je er maar enkele weken of maanden per jaar verblijft. Soms moet je bijdragen aan renovaties die door de bewoners zijn goedgekeurd.
Ook woningen in een vakantie- of recreatiepark hebben kosten. Denk aan gemeenschappelijke delen zoals weggetjes en nutsvoorzieningen. De maandelijkse kosten variëren per park en het aantal bewoners, maar reken op minstens enkele tientallen euro’s per maand.
Extra belastingen voor tweede verblijven
Als je niet in je tweede verblijf gedomicilieerd bent, betaal je geen gemeente- en provinciebelastingen op basis van je domicilie. Veel gemeenten en provincies heffen daarom een belasting op tweede verblijven. Deze belasting kan juridisch betwist worden, maar moet voorlopig wel betaald worden.
Jaarlijkse onroerende voorheffing
Op je tweede verblijf betaal je jaarlijks onroerende voorheffing, berekend op het geïndexeerd kadastraal inkomen (KI). Bij een tweede verblijf krijg je geen korting, zoals bij een gezinswoning met kinderen ten laste. De hoogte van de onroerende voorheffing hangt af van de gemeente waar je tweede verblijf zich bevindt.
Personenbelasting voor tweede verblijf
Ook in je personenbelasting word je belast op je tweede verblijf. Als je zelf van je tweede verblijf geniet of het privé verhuurt, is het belastbare onroerend inkomen gelijk aan het geïndexeerd kadastraal inkomen x 1,4. Verhuur je het professioneel, dan worden de werkelijke huurinkomsten gebruikt voor je belastbare onroerend inkomen.
Beperkte fiscale voordelen
Tot begin dit jaar kon je kapitaalaflossingen inbrengen in je belastingsaangifte en zo een belastingvermindering verkrijgen, maar dit werd afgeschaft. Momenteel zijn er helaas niet veel fiscale voordelen meer bij de aankoop van een tweede verblijf. Je kunt nog wel de intresten aftrekken van de verschuldigde belasting op het totale kadastraal inkomen, maar dit is vooral fiscaal interessant als je geen krediet meer hebt lopen voor je eerste verblijf.
Droom je van een eigen plekje aan de Belgische kust? Ontdek ons uitgebreide aanbod aan woningen en appartementen met prachtig uitzicht op zee. Laat je inspireren en vind jouw ideale tweede verblijf bij ons!