Je verkoopsovereenkomst ondertekenen kan nu ook digitaal

sep 6, 2022 | Informatief

In een wereld waar web 3.0 de toekomst is en zo goed als alles via het internet verloopt, kan ook de vastgoedwereld niet achterblijven. Digitaal een huis kopen is sinds 2020 al geen uitzondering meer. Wat tijdens het coronatijdperk noodgedwongen een boost kreeg, heeft intussen steeds vaker een vaste plek gevonden bij het aanschaffen van een woning: de digitale verkoopsovereenkomst.

Bezorgt het kopen van een huis je kopzorgen? Dan ben je niet alleen. Het duurt eeuwen voordat een verkoop echt helemaal rond is en het vraagt vaak veel moeite om alle partijen samen te krijgen om administratief alles in orde te brengen. Maar wist je dat je gewoon vanop afstand je compromis en akte kan finaliseren? Terwijl dit drie jaar geleden nog ondenkbaar was, tekent vandaag al 1 op de 5 hun overeenkomst digitaal. En dat brengt heel wat voordelen met zich mee.

Time is money

Digitaal ondertekenen is makkelijk, veilig én het bespaart je heel wat tijd en kosten. Je moet niet meer naar het vastgoedkantoor, wat weer een ritje (en brandstof) uitspaart. De voorlopige overeenkomsten worden gewoon geüpload op een platform, waarna je de toegangslink naar alle betrokkenen die hun handtekening moeten plaatsen, stuurt. Doordat de gegevens helemaal gecodeerd zijn en alle ondertekenaars een code nodig hebben om toegang te krijgen, is het tegelijk een veilig optie. 

Op het platform kan je de status online opvolgen en ondertekenaars op tijd een reminder sturen. Als gevolg rond je niet alleen sneller de verkoop af, dit zorgt er ook voor dat de opschortende voorwaarden en herroepingstermijn sneller kunnen ingaan. Erg voordelig voor de verkoper, want het spaart veel tijd uit in het geval de koper zich bedenkt en er snel een nieuwe toekomstige eigenaar het pand moet vinden.

Proces in twee fases

Zowel de koper als de notaris moeten stappen ondernemen om de zaak definitief te beklinken. Als koper onderteken je een compromis en een onderhandse verkoopovereenkomst, zowel originele exemplaren als meerdere bijlagen. Terwijl je daar vroeger fysiek voor aanwezig moest zijn, kan het nu dus helemaal digitaal. Eens dit in orde is, kan de registratie van verkoop beginnen – hier komt de notaris in het spel. De akte moet binnen vier maanden na het ondertekenen van het compromis ondertekend zijn. Door middel van een videoconferentie met de notaris, kan je een medewerker op het notariaat aanwijzen als vertrouwenspersoon om met jouw volmacht de akte te ondertekenen. Makkelijk en snel, want jij moet de deur niet meer uit. 

De digitale akte heeft evenveel authentieke bewijswaarde als een fysieke notariële akte. Helemaal veilig dus! Eens alles getekend is, gaat de notaris verder met het registreren van de akte.

Binnenkort het volledige aankoopproces digitaal?

En het gaat nog verder, want vanaf eind 2022 test de Vlaamse overheid een portaal uit dat de zoektocht en aanvraag van alle vastgoedinfo vergemakkelijkt en versnelt. Het “Vastgoedinformatieplatform” brengt aanvragers van informatie, gemeenten en de vastgoedsector samen, wat ervoor kan zorgen dat een huis kopen binnenkort niet maanden, maar slechts enkele dagen zal duren. Gedaan met alle administratieve rompslomp. Wat wil je nog meer?


Heb je vragen over de digitale verkoopovereenkomst, investeren in vastgoed of wil je gewoon wat meer informatie? Neem gerust contact met ons op, dan bekijken we het samen.

Gratis Schatting