Je eerste vastgoedaankoop? Hierop moet je letten

mei 5, 2023 | Informatief

Je hebt de knoop doorgehakt en wilt voor het eerst vastgoed kopen om je vermogen
op te bouwen. Spannend! Of je nu vastgoed koopt om zelf in te wonen of puur als
investering, velen onderschatten wat er allemaal bij komt kijken en maken daardoor
fouten. En die fouten kan je makkelijk vermijden door jezelf voor te bereiden,
voldoende informatie op te zoeken. Zo kan je een doordachte beslissing maken.

Willen we niet allemaal de juiste keuzes maken waar zowel wij als onze nakomelingen in de
toekomst de vruchten van plukken? Er zijn verschillende zaken waar je best rekening mee
houdt voor je diep in je buidel tast en je handtekening plaats onder de akte voor je eerste
vastgoedaankoop.

Wat is het totale kostenplaatje?

Om ervoor te zorgen dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan, is het cruciaal om vooraf je totale budget te bepalen. Hoeveel kan je zelf inbrengen? Kan je hierbij rekenen op de hulp van familie? Dit zal mee bepalen hoeveel je kan lenen en wat je dus zeker al aan de kant moet houden voor je investeert in vastgoed. Breng daarnaast alle bijkomende kosten in kaart. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten, de kosten voor een makelaar, de overdrachtsbelasting, eventuele andere advieskosten, de kosten voor een taxatierapport, enzovoort.

Het lijkt heel wat en de kosten stapelen zich snel op. Hoewel je hierdoor de neiging hebt om op bepaalde zaken te bezuinigen, is dat niet altijd een goed idee. Want goedkoop is
duurkoop! Besparen op advies van experts kan je in de toekomst namelijk zuur (en duur)
opbreken. Een makelaar zal je helpen om het pand te vinden dat best bij je past en kent de
lokale markt. Met het advies van een makelaar kan je de bewegingen op de markt beter
inschatten en hier dus ook op inspelen. Een bouwkundig expert kan daarnaast een grondige inspectie uitvoeren en jou een rapport bezorgen, zodat je op voorhand al rekening kan houden met eventuele gebreken en toekomstige reparaties. Dit kan je dan weer meenemen in het totale kostenplaatje, waardoor je onaangename verrassingen vermijdt.

Waar is het pand gelegen?

Niets is zo frustrerend dan pas een woning gekocht te hebben en vervolgens te weten komen dat er naast jou een gigantisch appartementsblok zal komen die alle natuurlijke
lichtinval wegneemt. De ligging is dus cruciaal als je een woning koopt, zowel als je er zelf wilt wonen of als je het wilt verhuren.

Ga na wat de plannen zijn van de buurt waar jouw potentiële droomhuis zich bevindt. Als rust belangrijk voor je is, kan het handig zijn om te weten of er in de nabije toekomst plannen op tafel liggen voor grote bouwwerken, een clubhuis in de nabijheid of een school om de hoek. Neem daarnaast de tijd om de omgeving even te verkennen, op verschillende
momenten van de dag. Zo kan je beter inschatten wat de dynamiek is en kan je al aanvoelen of je jezelf in deze buurt ziet wonen.

Welk type woning wil je?

Het type woning dat je voor ogen hebt, speelt natuurlijk ook een rol. Want hoewel je
ongetwijfeld grote dromen hebt, voor je eerste vastgoedaankoop is het vooral belangrijk om realistisch te zijn. Wat past bij jou en je budget? Wil je een bestaand pand kopen of neig je eerder naar een nieuwbouwwoning? Een bestaand pand kan meer werk met zich meebrengen, is vaak niet hélemaal jouw smaak en zal je dus naar eigen wensen moeten
aanpassen. De prijs van bestaande woningen is echter vaak wel te onderhandelen, wat in je
voordeel kan spelen. Nieuwbouw daarentegen heeft meestal een vaste prijs en helaas ook een langere levertijd. In ruil daarvoor krijg je wel een woning dat tiptop in orde is, waarbij je (meestal) inspraak krijgt in de indeling en gebruikte materialen én waarvan de waarde sneller stijgt. Voor- en nadelen aan beide soorten woningen dus, het is maar wat jij verkiest.
Stof om over na te denken!

Altro Vastgoed kan jou helpen in de zoektocht naar jouw droomvastgoed én de begeleiding tot de uiteindelijke aankoop. Benieuwd wat we voor je kunnen doen?
Neem contact met ons op.

Gratis Schatting