Ben je van plan om een bestaande woning te renoveren? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor een (of meerdere) premie(s). De financiële voordelen waarop jij allicht aanspraak maakt, hangen af van enkele voorwaarden die betrekking hebben tot de aard van de werken, alsook tot de regio waarin je pand of stuk grond gelegen is. Bovendien geldt er vanaf 2023 een renovatieplicht bij de aankoop van bepaald residentieel vastgoed. We zetten alles voor je op een rijtje.
Renovatieplicht voor specifiek residentieel vastgoed
Vanaf 1 januari 2023 moeten alle nieuw aangekochte woningen en appartementen met een energielabel E en F verplicht energetisch gerenoveerd worden naar een label D of beter. De werken moeten binnen de 5 jaar worden uitgevoerd, waarna dit bewezen moet worden aan de hand van een nieuw EPC.
Wil je meer weten over de renovatieplicht? Je leest het hier.
Soorten renovatiepremies
Wil je renoveren, maar heb je er de liquide middelen niet voor? Dan kan je, afhankelijk van het soort werken, alsook van de regio, premies aanvragen. Let wel op: sommige premies coveren een pak meer van je totaalkost dan andere. Een kostenplaatje in kaart brengen is hier dus geen slecht idee.
Er bestaan verschillende renovatiepremies voor de volgende werken:
- Premies voor dakisolatie en -renovatie
- Premies voor ramen
- Premies voor sanitair
- Premies voor zonneboiler
- Premies voor elektriciteitsinstallatie
- Premies voor verwarmingsinstallaties
- Premies voor muur- en vloerisolatie
- Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler
Wil je laten berekenen hoeveel premies je kan opstrijken? Op de website van premiezoeker.be kan je een volledig overzicht van de mogelijke premies voor je renovaties raadplegen.
Naast specifieke renovatie-gerelateerde premies zijn er ook nog een heleboel andere premies waarop je beroep kan doen:
MijnVerbouwPremie
Wie investeert in een bestaand huis, appartementsunit, appartementsgebouw of een niet-woongebouw, zal – afhankelijk van de doelgroep, financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie en in woonkwaliteit.
Belastingsvermindering
voor zij die hun woning aan een sociaal verhuurkantoor verhuren
Verhuur je jouw woning aan een erkend sociaal verhuurkantoor, dan maak je kans op een belastingsvermindering. Opgelet: het verhuurcontract moet gelden voor minstens 9 jaar, alsook moet het al minimum 15 jaar in gebruik zijn voor verhuur.
Energiezuinige gebouwen genieten een vermindering van onroerende voorheffing
In januari 2019 werd de belastingsvermindering opgeheven. Je kan er vandaag dus geen beroep meer op doen. Maakte je een investering voor december 2018? Dan kan je nog zo’n 9 jaar van de belastingsvermindering genieten.
EPC-labelpremie
De premie voor het EPC-label geldt voor alle woningeigenaars, maar kan enkel aangevraagd worden voor een woning, een woongebouw of een wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Het certificaat mag echter niet ouder zijn dan 2019.
Je maakt aanspraak op de premie als je woning een EPC-label E of F heeft. Dan moet je woning binnen de 5 jaar minimaal het C-label halen. Heeft de wooneenheid waarover je beschikt een EPC-label D, E of F, dan moet er binnen de vijf jaar een EPC-label B gehaald worden. Het bedrag van de premie hangt af van de uit te voeren werken en kan in schijven verkregen worden. De sloop of de heropbouw van een woning komt dan weer niet in aanmerking voor een EPC-labelpremie.
Meer informatie over de EPC-labelpremie vind je hier.
Verlaagd tarief voor schenkingen van gebouwen onderworpen aan een energetische renovatie
Het verlaagde tarief voor schenkingen van gebouwen onderworpen aan een energetische renovatie, kan een bijkomende stimulans vormen op weg naar een energievriendelijke renovatie. Deze premie is verbonden aan verschillende voorwaarden.
Een oudere bewoner?
Vraag de Vlaamse aanpassingspremie aan om je woning aan te passen
Word je een dagje ouder en heeft je woning nood aan verbouwingen om de noden van het ouder worden in te lossen? (Inwonende) 65-plussers met een woning in het Vlaamse Gewest, kunnen beroep doen op de Vlaamse aanpassingspremie. Deze geldt voor de installatie van technische hulpmiddelen of verbouwingen om de woning toegankelijker te maken.
De Vlaamse aanpassingspremie kan aangevraagd worden door zowel de eigenaar, als de huurder.
Btw-tarief van 6% bij renovatie van woningen
Je woning renoveren? Dan kan je beroep doen op het BTW-tarief van 6%. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:
- Je woning wordt privé of gedeeltelijk privé gebruikt
- Je woning is ouder dan 10 jaar
- De werken moeten door een en dezelfde aannemer worden uitgevoerd
- De werken kunnen rechtstreeks aan de eindgebruiker worden gefactureerd
Bij de aankoop van de enige eigen woning kan je beroep doen op het verkooprecht
Koop je jouw eerste en enige woning? Dan kan je aanspraak maken op een verlaagd tarief. Hoeveel dat lage tarief bedraagt, hangt af van twee factoren:
- De mate waarin je woning energetisch gerenoveerd is
- Of je woning een beschermd monument is
Een bescheiden woning? Dan heb je recht op een extra rechtenvermindering.
Schenk je een beschermd monument na investering? Dan geniet je van een verlaagd tarief
Schenk je een beschermd monument, dan geniet je van een verlaagd tarief in de schenkbelasting. Opgelet, er is één voorwaarde: je moet je schenking binnen de vijf jaar na investering gerenoveerd hebben.
Totaalrenovatiebonus (BENO-pass)
Investeer je in 3 of meerdere energiebesparende maatregelen, dan kom je in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus van Fluvius. Vraag je minstens drie premies aan binnen de 5 jaar en voldoe je aan alle voorwaarden, dan zal je boven op de premies die je voor de werken nog een bonus krijgen. Hoe meer energiebesparende werken je onderneemt, hoe hoger de bonus zal zijn.
Meer informatie over renovatiepremies vind je hier. Nog niet duidelijk? Raadpleeg dan een van onze makelaars. Bij Altro Vastgoed helpen we je graag verder!