Ben je op zoek naar je eerste eigen stekje? Dan ben je vast bekend met de uitdagingen die jonge kopers tegenkomen. Het vinden van een woning is niet eenvoudig, vooral wanneer banken tot twintig procent eigen inbreng verwachten, en de stijgende huizenprijzen en rentes de drempel verder verhogen. Gelukkig kan de Vlaamse Woonwaarborg een oplossing bieden. Laten we eens bekijken wat dit voor jou betekent.
Wat is de Woonwaarborg?
De Vlaamse Woonwaarborg is een initiatief van de Vlaamse overheid om beginnende huizenkopers te ondersteunen. Deze regeling houdt in dat de overheid garant staat voor een deel van de lening, waardoor banken eerder geneigd zullen zijn om jonge kopers tot 100% van de woningprijs te lenen. Op dit moment eisen banken vaak minstens 10% eigen inbreng bij de aankoop van een woning.
Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een huis van 300.000 euro wilt kopen, de bank verwacht dat je zelf 30.000 euro kunt inleggen. Met de Woonwaarborg zou je in staat moeten zijn om de volledige 300.000 euro te lenen zonder dat je dit bedrag contant beschikbaar hoeft te hebben.
Wanneer gaat het van start?
Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele, heeft de Woonwaarborg onlangs voorgesteld aan de ministerraad en heeft groen licht gekregen. Vanaf 1 januari 2025 zouden de eerste leningen onder deze regeling beschikbaar moeten zijn.
Voorwaarden om in aanmerking te komen:
- First Time Buyer: Je moet voor de eerste keer een woning kopen. Als je eerder al een woning hebt gekocht, alleen of met iemand anders, kom je niet in aanmerking.
- Eigen Gebruik: De woning die je koopt met behulp van de Woonwaarborg moet door jou, de koper, worden bewoond. Het kopen van een woning voor iemand anders met behulp van deze regeling is niet toegestaan.
- Aankoopprijs Limiet: De aankoopwaarde van de woning mag niet hoger zijn dan €434.830. Gezien het gemiddelde huis in Vlaanderen rond de €355.941 kost, is dit doorgaans haalbaar.
- Terugbetalingscapaciteit: Hoewel de Vlaamse regering helpt, beslist de bank nog steeds over de goedkeuring van je lening. Een stabiel inkomen is cruciaal om je lening correct af te lossen.
Hoewel de Vlaamse Woonwaarborg nog moet worden omgezet in een decreet en door het Vlaams Parlement moet worden goedgekeurd, kunnen de eerste waarborgen naar verwachting vanaf 1 januari 2025 worden verstrekt. Dit initiatief belooft een welkome steun te zijn voor jonge huizenkopers in Vlaanderen.